Следвайте Гласове в ТелеграмКметът на София Васил Терзиев отказа да предостави

...
Следвайте Гласове в ТелеграмКметът на София Васил Терзиев отказа да предостави
Коментари Харесай

Васил Терзиев скри записите от протеста срещу БФС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Кметът на София Васил Терзиев отхвърли да даде на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) в България записите от камерите на общината от региона на конфликтите по време на футболната среща сред България и Унгария. Това заяви асоциацията на уеб страницата си.

Новината идва дни след митинга с искане на оставка на управлението на Българския футболен съюз (БФС), който прерасна в тежки конфликти сред протестиращи и полиция в центъра на София. Бяха ранени десетки жители, които се оплакаха от полицейско принуждение и нарушени права.

Сред потърпевшите има най-малко деветима публицисти, оповестява АЕЖ.

Асоциацията е поискала от Терзиев достъп до записите от камерите за видеонаблюдение от региона на Националния стадион, Министерството на спорта и регионите на улиците " Гурко " и " Граф Игнатиев " от вечерта на 16 ноември.

" Поискахме достъп до записите, с цел да правим лично следствие на тези случаи. Смятаме, че не е редно, когато правата на публицисти и жители са нарушени, полицията да е единствената, която се ревизира сама ", се споделя в текста.

Общината е отказала достъпа до фрагментите с претекста, че в обсега на записите попадат доста хора, в това число и деца. Според юристите на администрацията, в случай че даде видеоматериалите, това би могло да бъде непозволена обработка на персоналните данни на тези хора.

От асоциацията споделят, че попадналите в фрагментите хора са на обществено място и са взели участие в обществено събитие. Голяма част от тях попадат и в фрагментите на медии, които предават директно митинга.

Случаят на невиждано принуждение против жители и публицисти не трябва да се оставя без уместно следствие, понасяне на отговорност от отговорните и ограничения за попречване на сходни практики вбъдеще.

АЕЖ е внесла ново искане за достъп до записите. Тя желае от общината да гледа фрагментите в нейния център за видеонаблюдение.

" Самото гледане изключва следваща обработка на персоналните данни и по този начин Общината няма да може да се стимулира с Регламента на Европейския съюз (GDPR) и със Закона за отбрана на персоналните данни, с цел да ни откаже ", пие асоциацията.

Сигнал за полицейското принуждение против публицисти в България към този момент е оповестен на Платформата за сигурността на публицистите към Съвета на Европа. Той е подаден от две интернационалните организации – " Репортери без граници " и Международния институт за пресата (IPI). Българските управляващи са получили период до 1 март 2024 година да отговорят какво са подхванали по сигнала.

Заради фрагментите, на които униформени бият хора, които не се съпротивляват, министър председателят Николай Денков разкритикува вътрешния министър Калин Стоянов, който подреди образуването на вътрешна инспекция. Трима служители на реда бяха отстранени дисциплинарно, а против други двама инспекцията към момента продължава.

Инфо: svobodnaevropa.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР